Contabilitate PFA

PFA-urile se organizeaza de regula in scopul desfasurarii unei meserii, activitati sau chiar afaceri singulare.

Existenta unui serviciu contabil dedicat nu este obligatoriu dar legislatia romaneasca este in continua schimbare si unui PFA neconectat la mediul fiscal ii poate fi destul de greu sa tina pasii cu modificarile legislative.

Contabilitatea PFA-urilor

Contribuabilii care obtin venituri din activitati independente sunt obligati sa tine evident contabila in partida simpla. Aceasta presupune inregistrarea in Registrul jurnal de incasari si plati a incasarilor si platilor aferente unei perioade, tranzactii efectuate in numerar si prin banca. Fiscalitatea se bazeaza pe datele din contabilitatea in partida simpla, conform art. 48 din Codul fiscal.

Chiar daca denumirea este de contabilitate in partida simpla, in practica pare si chiar este destul de complexa.

Registrul inventar este cel de-al doilea registru cu regim de inregistrare la organele fiscale.

Termenul de pastrare al registrelului jurnal de incasari si plati, registrului inventar si al documentelor financiar contabile este de 10 ani, cu incepere de la data incheierii anului fiscal in cursul carora au fost inctomite. Exceptie fac statele de salarii, care se pastreaza timp de 50 ani.

Din punct de vedere legislativ aceasta activitate este reglementata prin legea nr.571/2003 privind codul fiscal, si de OUG nr. 44 din 16 aprilie 2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale Modificata prin OUG nr. 38/2009.

Suport și implicare pentru clienții noștri

Misiunea noastră este să vă oferim continuitate, promptitudine și pregătire profesională prin servicii complete în domeniul financiar contabil.

Totul pentru succesul tău!

Vrei să afli mai multe detalii sau să ne întrebi ceva?