Modificari fiscale importante incepand cu 01.01.2024 – partea 2 – PROFIT

Impozit pe profit:
1. Se revine în legislație cu posibilitatea unui angajator plătitor de impozit pe profit să deconteze suma de 1.500 lei/copil pentru educația timpurie a copiilor salariaților. Aceasta nu este o reducere de impozit pe profit, ci este o cheltuială suportată de angajator, în categoria cheltuielilor sociale deductibile limitat în procentul de 5% din fondul de salarii.

 

Astfel din totalul cheltuielilor salariale se calculeaza 5% si acea suma poate fi scazuta din profitul impozabil. Diferenta pana la suma 1500 

2. Dacă se efectuează o reparație, întreținere, sau sunt decontate cheltuieli aferente unui sediu al unui plătitor de impozit pe profit, iar acesta se regăsește într-o locuință proprietate a unei persoane fizice, cheltuiala este deductibilă limitat la procentul de 50%. În ipoteza în care un sediu social aflat în patrimoniul contribuabilului este utilizat în scop personal de către asociați sau acționari, cheltuiala cu acel sediu este integral nedeductibilă. Această limitare de 50% se aplică și la amortizare.

 

De aceea pe toate facturile unde veti avea de acum incolo cheltuieli cu reparatia sau intretinerea sediilor sociale/secundare sa treceti OBLIGATORIU – „sediu – scop personal”, „sediu – scop mixt detinut de PF”, „sediu – scop EC – detinut de SRL” 
3. Pierderile fiscale regăsite în Declarația anuală de impozit pe profit începând cu anul fiscal 2024, se vor recupera în următorii 5 ani consecutivi și doar în limita a 70%. Acest procent se păstrează și când se reportează pierderea în cazul procedurilor de fuziune, dizolvare, divizare etc. OUG nr. 115/2023 – multiple modificări fiscale.

 

Pierderea fiscala din anul 2024 nu va mai putea fi recuperata decat in procent de 70% si in maxim 5 ani. Ceea ce exista in pierderi din anii precedenti (mai vechi de 2024) se recupereaza in maxim 7 ani si in procent de 100%.

 

4. Se păstrează posibilitatea redirecționării sumei reprezentând cheltuieli de sponsorizare sau mecenat până la plafonul maxim prevăzut de lege, dacă plătitorul de impozit pe profit depune formularul de redirecționare.

Articole similare